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December 5, 1997 
 
 
 
 
 
 Re: Out-of-State Trust Activities 
 
Dear Mr.  : 
 
 I am responding to your letter of October 22, 1997 in which you inquire as to 
whether        Bank, NA, as an out-of-state national bank based in                   , could take 
title to real estate in West Virginia as a trustee under either a revocable or irrevocable 
trust agreement.  Although I can not act as counsel for             Bank, I can state that the 
position of West Virginia Division of Banking is that such activity alone would not 
amount to conducting an authorized trust business in West Virginia.  
 
 W. Va. Code § 31A-4-2 generally prohibits banks which do not have branches in 
this state from engaging in the trust business in West Virginia.  This section provides 
that: “No person doing business in this state, except a banking institution or a person 
authorized by the commissioner under the terms of this section, shall use or advertise in 
connection with such business, or as a designation or title thereof, the term ‘bank,’ 
‘banker,’ ‘banking,’ ‘banking company,’ ‘industrial bank,’ ‘savings bank,’ or ‘trust 
company,‘ or engage in the banking or trust business in this state.” -- Id. subsection (a). 
 
 The term “banking institution” is defined in W. Va. Code § 31A-1-2(b) to mean 
“a corporation or association heretofore or hereafter chartered to conduct a banking 
business under the laws of the United States or any state, territory, district or possession 
thereof, which is authorized in West Virginia to accept deposits that the depositor has a 
legal right to withdraw on demand and is authorized to engage in the business of 
commercial lending, and meets the criteria set forth in Section 2(c) of the Bank Holding 
Company Act, as amended, 12 U.S.C. § 1841(c), and shall embrace and include a savings 
bank, savings and loan association, trust company or an institution combining banking 
and trust company facilities, functions and services so chartered or authorized to conduct 



 

 

such business in this state.”—Id.  (emphasis added). In short, only banks and thrifts 
having branches in West Virginia at which deposits are taken and commercial loans are 
made may engage in trust business in this state. 
 
 However, the issue of whether an out-of-state bank or trust company is “engaged 
in the trust business in this state” is dependent upon the particular facts presented and its 
methods of operation.  This office has never asserted under W. Va. Code § 31A-4-2 that 
the mere fact that the grantor of a trust is a West Virginia resident or that the trust 
contained real estate in West Virginia, would preclude a national bank in another state 
having trust powers such as              Bank, NA from acting as trustee.  Nor is the mere 
solicitation of such trust business through the interstate mail viewed by this office as an 
impermissible activity under our banking laws.  Rather, it is when an out-of-state bank 
not having branches in this state seeks to solicit, arrange, or service trust agreements 
through affiliate or agent offices in this state, or by having persons conducting such 
activity in this state on their behalf—that we have objected to and interpreted as an illicit 
engagement in the trust business. 
 
 In short, I know of no impediment for                 Bank, NA under the laws 
administered by this division which would prevent it from taking title to real estate in 
West Virginia as a trustee under either a revocable or irrevocable trust agreement. 
 
 If you have any questions concerning this letter, please contact me. 
 
        Sincerely, 
 
 
 
        Timothy C. Winslow 
        General Counsel 
 


