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May 24, 1996 
 
 
 
Ms. 
 
 Re: Assessment of Fees in Connection with Mortgages 
 
Dear Ms. : 
 
 The Commissioner of Banking requested that I respond to your letter of April 22, 
1996 regarding the legality of                  charging certain fees in connection with their 
mortgage lending.  In particular, three issues are raised: (1) Restrictions on fees for 
payoff statements, or expediting payoff statements; (2) Disclosure of fees for the 
provision of any payoff statement; and (3) Restrictions on fees for filing the satisfaction 
or release of the mortgage lien. 
 
 West Virginia Code §§ 46A-3-109 and 46A-2-128 would generally prohibit any 
fee for the provision of a mortgage payoff statement to a consumer.  W. Va. Code § 46A-
3-109(a)(4) provides:  
 
“In addition to the sales finance charge or loan finance charge permitted by this chapter, a 
creditor may contract for and receive the following additional charges in connection with a 
consumer credit sale or a consumer loan:... Charges for other benefits...conferred on the 
consumer, if the benefits are of value to him or her and if the charges are reasonable in 
relation to the benefits, are of a type which is not for credit, and are excluded as permissible 
additional charges from the sales finance charge or loan finance charge by rule adopted by 
the commissioner.” (Emphasis added). 
 
W. Va. Code § 46A-2-128(d) provides: 
 
“No debt collector shall use unfair or unconscionable means to collect or attempt to collect 
any claim.  Without limiting the general application of the foregoing, the following conduct 
is deemed to violate this section:...The collection of or the attempt to collect any interest or 
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other charge, fee or expense incidental to the principal obligation unless such interest or 
incidental fee, charge or expense is expressly authorized by the agreement creating the 
obligation and by statute.” (Emphasis added). 
 
 The Commissioner of Banking has adopted no rule which permits a lender to 
charge a borrower a fee for providing a payoff statement in a mortgage loan transaction.  
Nor is such a fee authorized by statute. (Note that under West Virginia law a lender 
attempting to collect on their own loan, is a debt collector for purposes of chapter 46A; 
See Thomas v. Firestone Tire & Rubber Co., 266 S.E.2d 905 (W. Va. 1980)).  Thus any 
attempt to impose or collect such a fee would be a violation of West Virginia law. 
 
 However, to the extent that a consumer requested an expedited provision of a 
payoff statement by having it sent to him or her by overnight mail, was informed of the 
additional cost for such a mailing and agreed to pay it, then such a reimbursement for that 
third party expense would be permissible.  The obligation to supply the consumer with a 
payoff statement is one involving commercial reasonableness, not that the statement be 
send by overnight mail.  If the consumer wishes to expedite the process by insisting on 
overnight mail and agreeing to pay for that additional service, then a lender obtaining 
reimbursement for the actual third party expenses involved would not be improper.  
Essentially, the consumer in that situation is agreeing to buy an additional service which 
is not truly incident to the loan transaction.  But a lender may not delay release of the 
information by requiring the reimbursement payment be made prior to the payoff 
statement’s transmission. 
 
 Pursuant to W. Va. Code § 38-12-1 no fee may be imposed on a borrower for the 
lender filing the Satisfaction or Release of Lien in a mortgage loan transaction.  The 
statute provides this service to be provided “free of charge...within thirty days after the 
debt has been satisfied.” Id. 
 
 If you have any questions regarding this matter, please contact me. 
 
        Sincerely, 
 
 
 
 
        Timothy C. Winslow 
        General Counsel 
 


